За хората на които им пука какво се случва с нашата Земя. За рециклирането и интересни начини да превърнем боклука около нас в изкуство.

четвъртък, 9 юли 2009 г.

“Антикризисната” среща на G8 в Акуила набляга и на климата и ядрените заплахи


Николай Атанасов - 9 Юли 2009
G8 ще съкращават емисиите парникови газове в света с 50-80% до 2050 г., без ангажимент от страна на Китай и Индия.
Eжегодната среща на 8-те най-развити икономически държави от групата G8 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, Великобритания и САЩ, плюс ЕС като гост-участник, започна вчера в италианския град Акуила при съобразени с кризата “спартански” условия и наблягайки на опазването на околната среда. Повечето от държавните лидери пристигнаха с електромобили за голф, а други като канцлерът на Германия Ангела Меркел, британският премиер Гордън Браун и президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев отидоха до мястото на провеждане на срещата пеша.

Президентът на Китай Ху Дзинтао е големият липсващ на форума, след като се завърна по спешност в родината си заради най-тежките етнически вълнения в най-новата китайска история в Синцзян-Уйгурската автономна област, при които загинаха 156 души, 1080 бяха ранени, над 1434 участници в безредиците бяха задържани. При погромите в административния център на автономната област, Урумчи, започнали на 5 юли, коренното уйгурско население се обърна срещу китайците от народността хан, подпалвайки 209 магазина, няколко къщи и над 260 автомобила, в т. ч. 11 полицейски. Ситуацията в Урумчи се поуспокои едва след като в града бяха въведени 20 000 китайски войници и полицаи.

Положението в града обаче остава напрегнато, като по-голямата част от населението се е презапасила с продукти, за да не излиза на улиците поне седмица. Редица предприятия и учереждения обявиха срядата за почивен ден, а обявеният в града комендантски час в някои квартали действа и през деня, въпреки че формално приключва в ранните сутрешни часове. Над Урумчи кръстосват военни хеликоптери, а на кръстовищата са разположени бронетранспортьори.

Въпреки Уйгурската криза, китайската делегация остана в Акуила, поради важността на обсъжданите въпроси, в частност за съгласуваните мерки за борба с глобалното затопляне, в които позицията на Китай е от решаващо значение.

В първия ден на срещата работата бе единствено във формата на “Големите осем”. Сред обсъжданите въпроси бяха проблемите, свързани с финансовата иикономическа криза, негативните промени в климата, подпомагането на развитието на по-бедните държави, неразпространението на ядреното оръжие, ситуацията около ядрените програми на Иран и КНДР, урегулирането на Близкоизточния въпрос и др.

Първото общо изявление на “Осемте” бе свързано с подпомагането на развиващите се държави в кризата. То предвижда засилване на ефективността на оказваната външна помощ, чийто обем ще бъде преразгледан през 2011 г., в сътрудничество с държави-партньори и донори, нечленуващи в Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (OECD) и страните по линията “Юг-Юг”.

На срещата бяха обсъдени нови механизми за социална защита за оказване на допълнителна краткосрочна помощ на най-уязвитимите от кризата лица и преразглеждане на националните социални програми в тази връзка.

“Осемте” се договориха до 2050 г. да съкратят с между 50% и 80% емисиите парникови газове в сравнение с началото на века с цел ограничаването на увеличаването на глобалните температури до не повече от 2С и провеждането на Международна конференция за промените в климата в Копенхаген през декември, предава France Presse. На нея ще бъдат съгласувани окончателно положенията на международното споразумение за борба с промените в климата, което да наследи Киотския протокол и да има по-ангажиращ характер.

Лидерите на G8 отново осъдиха ядреният опит и поредицата ракетни пускове от страна на КНДР, но не можаха да изработят единна позиция пож отношение на политическите вълнения в Иран заради Русия, отказваща “каквато и да е форма на намеса във вътрешните работи на Иран”.

По инициатива на Барак Обама през март догодина във Вашингтон ще се проведе международна среща на високо равнище, посветена на въпросите на ядрената безопасност, в т. ч. мерки за пресичане на потенциалната заплаха от т. нар. “ядрен тероризъм”. Според Вашингтон са необходими мерки за ликвидирането на “черния пазар” на разпадащи се радиоактивни материали и специализирано оборудване за развитие на ядрените програми, проследяването на каналите им за разпространение и тяхното пресичане от органите на реда. Освен “Осемте” за участие в срещата лична покана от Обама ще получат още следващата седмица лидерите на още 25-30 държави.

G8 се обедини около становището за скорошно започване на международни преговори за подготвянето на Договора за забрана за производството на разпадащи се ядрени материали и призоваха държавите да се придържат към мораториума върху провеждането на изпитания на ядрено оръжие.

Във втория ден на форума в Акуила са предвидени множество срещи в разширен формат. Първо “Осемте”, G5 на развиващите се икономики – Китай, Индия, Бразилия, Мексико и ЮАР, и Египет ще обсъдят въпросите за нови източници на икономически растеж, след което на т. нар. “Форум на водещите икономики”, включващ “Осемте”, G5, Австралия, Индонезия и Южна Корея ще обсъждат въпроси свързани с международната търговия (с участието на ръководството на Световната търговска организация (WTO) и климатичните проблеми (с ООН и Дания).

В последния ден на срещата, на 10 юли, са запланувани преговори на “Осемте” с водещите африкански държави и представители на ООН, Международния валутен фонд (IMF), Световната банка, Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (OECD) и Международната икономическа асоциация (IEA), чийто основен въпрос е развитието на африканските държави.

Срещата в Акуила оправда определението “антикризисна”, след като световните лидери и техните делегации бяха събрани “по двама” в къщи на територията на казармите на Академията на Финансовата гвардия на Италия, в които единственият “предмет на лукса” са климатиците. Във всяка къща обаче има датчик за сеизмична активност, както и дежурни сътрудници на Министерството на извънредните ситуации на Италия, които са в готовност да евакуират гостите при заплахата за ново земетресение в полуразрушения от смъртоносния трус от 6,3 по Рихтер от 6 април 2009 г. град Акуила. Италианското правителство подготви и специален план за евакуирането на форума в Рим при отчитането на нова повишена сеизмична активност в Акуила.

В района на града в италианската провинция Абруцо продължават леките трусове от 2,2-2,8 по Рихтер, които се отчитат само от специализираната апаратура на Националния институт за геофизика и вулканология на Италия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...