За хората на които им пука какво се случва с нашата Земя. За рециклирането и интересни начини да превърнем боклука около нас в изкуство.

вторник, 9 юни 2009 г.

Изложба





3 - 17 юни, музей Земята и Хората.

Това ще е първата по рода си в България изложба на творби и скулптури, изработени изцяло от рециклируеми материали. Участват 40 творци, съобщават организаторите от фондация АртЕкоСвят.

За последните 3 години ръстът на рециклирани опаковки в България е нарастнал с 51%. Развитите европейски страни са достигнали това ниво за повече от 10 години. Има надежда българското общество да пребори проблема с отпадъците, но за това е нужно всеки сам, съвестно да прибира “боклука в раницата” не само в планината, но и в града.

Зеленото ежедневие е въпрос на желание и на осъзнаване на нуждата от него. Не е необходимо да чакаме някой да ни даде пример или да ни напомня. Дори най-малката стъпка може да има огромно отражение. Фондация “Арт Еко Свят” започна програма “Младежки алтернативи”- обучение на деца от 12 до 14 години в 8 софийски училища. Програмата цели да възпитава в младежите екологично мислене, да им предостави всичката нужна информация за рециклирането чрез приложно изкуство. Така младото поколение ще расте с вече изградени навици за разделно събиране на отпадъците.

За производството на ежедневния вестник, се изсичат по 500 000 дървета, са пресметнали от фондацията.

Ако всички вестници, които четем се рециклираха щяхме да спасяваме по около 250 000 000 дървета всяка година. Количеството дървесина и хартия, използвана от нас, е достатъчна за отоплението на 50 000 000 домове за 20 години. Всяка седмица около 20 растителни и животински вида биват обявени за изчезнали! 1/3 от водата, използвана в повечето домакинства, се изсипва в тоалетната. Цели 80% от превозно средство могат да се рециклират. Едно средно статистическо семейство консумира 110 л сок, 394 л мляко и около 99 л бутилирана вода на година. Доста голямо количество опаковки, нали?
Около 1/3 от общия боклук се състои от опаковъчни материали. Всяка година, всеки българин изхвърля около 445 кг органичен боклук, който може да бъде компостиран.Малко повече от 50% от боклука в контейнерите може да се компостира.

Арт.Еко.Свят ще демонстрират в музей “Земята и хората” какво още може да се случва с боклука, освен да се търкаля по улиците.

Желаещите да участват в инициативата, може да пратят информация и снимка на art.eko.sviat@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...